24/06/2024
Expand search form

ΕΞΑΡΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ Κ.Υ.Ε. ΛΟΓΩ ΜΗ ΟΡΘΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ

Κοζάνη,  02 Δεκεμβρίου 2022

Αριθμ. Πρωτ.:  1090

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Έξαρση παρατηρείτε σε όλη την Επικράτεια από την μη τήρηση εφαρμογής των διατάξεων στους τιμοκαταλόγους π.χ. για τιμές – ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία στις ονομασίες των ειδών κ.λ.π.

Δυστυχώς η προχειρότητα που μας χαρακτηρίζει για την μη εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων στην λειτουργία των καταστημάτων μας, την πληρώνουμε πολύ ακριβά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Συγκεκριμένα:

Γνωστοποιούμε τα σημεία του τιμοκαταλόγου που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και άμεσης εναρμόνισης με την κείμενη Νομοθεσία, καθόσον οι παραλείψεις μας όσο απλές και αν θεωρούνται δεν μας απαλλάσσουν από την επιβολή προστίμων από του ελεγκτές του τμήματος Εμπορίου.

Τα άρθρα 69 -70 και 71 της ως άνω Απόφασης για την Εστίαση και Διασκέδαση αναφέρουν τα παρακάτω:

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Πεδία Εφαρμογής

  • Υποχρεούνται να τηρούν τιμοκατάλογο οι επιχειρήσεις, Εστιατόρια- καταστήματα μαζικής Εστίασης – οτιδήποτε κατάστημα αναψυχής, ταβέρνες – καφέ – καφετέριες – καφενεία – Ξενοδοχεία – καταλύματα και όλα τα συναφή. (Η μη ύπαρξη τιμοκαταλόγου το πρόστιμο ανέρχεται στα 1000 ευρώ).
  • Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις όλα τα είδη που σερβίρονται να έχουν καταγραφεί στον τιμοκατάλογο(η μη αναγραφή όλων των ειδών επιφέρει 500 ευρώ πρόστιμο).
  • Υποχρεωτική αναγραφή του τιμοκαταλόγου στην ελληνική γλώσσα και προαιρετική σε μία ακόμη ή περισσότερες. (Η μη τήρηση αναγραφής στην ελληνική γλώσσα επιφέρει 500 ευρώ πρόστιμο).
  • Τιμοκατάλογος για Α.Μ.Ε.Α. επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου (π.χ. τυφλούς). (Η μη ύπαρξη του επιφέρει 500 ευρώ πρόστιμο).
  • Ανάρτηση του τιμοκαταλόγου σε εμφανές σημείο, συνήθως στην είσοδο του καταστήματος. Προσοχή να είναι φωτιζόμενη κατά την διάρκεια της νύχτας. (Η μη εφαρμογή της ως άνω επιχείρησης επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ).
  • Για Ξενοδοχεία – καταλύματα η ανάρτησή του τιμοκαταλόγου θα είναι στην είσοδο της αίθουσας που προσφέρονται τα φαγητά.
  • Το καταστήματα υποχρεούνται να διαθέτουν κατάλογο πριν την παραγγελιά σε κάθε ΠΕΛΑΤΗ.

 

Ενημερώνουμε όλα τα μέλη και συναδέλφους ότι ΑΜΕΣΑ θα δημοσιοποιήσουμε τις ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ στους ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ. Δηλαδή, πως αναγράφονται τα είδη, ποια είδη είναι με κιλό η μερίδα, πως επίσης θα πρέπει να καταγράφεται το λάδι, στις σαλάτες και στα φαγητά είτε κατά ομάδες φαγητών ή μεμονωμένα. π.χ. Η πατάτα υποχρεούται η επιχείρηση να έχει ένδειξη αν είναι προτηγανισμένη ή προμαγειρεμένη κ.λ.π.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σημαντική επισήμανση προς τους φορείς (Συλλόγους –Ενώσεις- Σωματεία- Επιμελητήρια- Ομοσπονδίες κ.λ.π.): Η ενημέρωση που κοινοποιείται ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αλλοίωσή της. Η Επαναδημοσίευση της από συνδικαλιστικό φορέα επιτρέπεται Μόνο ως έχει αποσταλεί. Ο Νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι αυστηρότατος και το άρθρο 60 του Α.Κ. επιφέρει βαριές ποινές.

 

Previous Article

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΤΑ Κ.Υ.Ε.

Next Article

ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

You might be interested in …

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Κοζάνη,  29 Ιουλίου 2020 Αριθμ. Πρωτ.: 621   Η σημερινή ενημέρωση απευθύνεται, όχι μόνο στους συναδέλφους εστίασης και διασκέδασης, αλλά και γενικά σε όλους τους επιχειρηματίες – πολίτες. Με την Υπουργική Απόφαση 48002/28-07-2020, επιβάλλεται η […]

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΦΕΤ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ

Κοζάνη,  4 Ιουνίου 2024 Αριθμ. Πρωτ.: 1271   Αγαπητοί Συνάδελφοι, Στις 28 Μαΐου υπεγράφη ειδικό Πρωτόκολλο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, μεταξύ του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα για εντατικοποίηση και διευρυμένα […]

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ 3 ΜΑΪΟΥ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ

Κοζάνη,  26 Απριλίου 2021 Αριθμ. Πρωτ.:  793   Απευθυνόμενος στους συναδέλφους της Εστίασης και Διασκέδασης, θα τους παρακαλούσα να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του Υγειονομικού Πρωτόκολλου των μέτρων Ασφαλείας από το covid – 19, […]

Αφήστε μια απάντηση