ΠΡΟΣΤΙΜΟ15.000 ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Κοζάνη,  18 Ιουνίου 2021

Αριθμ. Πρωτ.:  836

 

Εφιστούμε την προσοχή, σε εκατοντάδες συναδέλφους της Εστίασης, ότι η βιντεοεπιτήρηση στους χώρους των γραφείων, ως επίσης στην κουζίνα και στους χώρους εργασίας, απαγορεύεται κατά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 1 α και γ και άρθρο 5 παρ. 2, του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 679/2016.

Οι έλεγχοι από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλλε πρόστιμο 15.000 ευρώ και διέταξε την άμεση απεγκατάσταση καμερών και την διαγραφή τυχόν υλικού που έχει καταγραφεί.

Αρκετές δεκάδες επιχειρήσεις Εστίασης, έχουν ελεγχθεί και τους έχει επιβληθεί το ως άνω πρόστιμο. Συγκεκριμένα το σκεπτικό της αιτιολογίας από την Αρχή των προσωπικών δεδομένων ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

«Η μετάδοση της εικόνας των προσώπων που βρίσκονται στην εμβέλεια των καμερών στην οθόνη προβολής του ηλεκτρονικού υπολογιστή του διαχειριστή της εταιρείας, ο οποίος είχε την τεχνική δυνατότητα να εμφανίσει στην οθόνη την πλήρη εικόνα ή να την καλύψει μαυρίζοντας την οθόνη, ανά πάσα στιγμή και με εύκολο τρόπο μέσω σχετικής ρύθμισης από το καταγραφικό, ακόμα και αν για τη ρύθμιση αυτή χρειαζόταν η συνδρομή του εγκαταστάτη των καμερών, συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων η οποία παραβιάζει τις διατάξεις του ΓΚΠΔ. Περαιτέρω, η ύπαρξη και μόνο καμερών σε χώρους για τους οποίους έχει ήδη κριθεί με την υπ’ αριθμ. 1/2011 Οδηγία της Αρχής ότι απαγορεύεται εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, όπως χώρους γραφείων και εστίασης, προσβάλλει υπέρμετρα τα δικαιώματα των εργαζομένων και παραβιάζει τις διατάξεις του ΓΚΠΔ.»

 

ΠΑΝΣΕΚΤΕ

Προηγούμενο Άρθρο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΣΠΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Επόμενο Άρθρο

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 71.500 ΕΥΡΩ ΣΕ Κ.Υ.Ε. ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ

Γράψτε ένα σχόλιο

elGreek