16/07/2024
Expand search form

Βαρύτατες κυρώσεις και πρόστιμο για τη χρήση του ελαιόλαδου και των ελιών

Αρ. Πρωτ. : 210

Ημερομηνία : 09/07/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα προς το ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. αναλύουμε επακριβώς το τι ισχύει για την χρήση του ελαιόλαδου και των ελιών. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα δύο προϊόντα αυτά και ειδικά το ελαιόλαδο για τον κλάδο μας, χρησιμοποιείται χωρίς εξαίρεση σε όλες τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη άγνοια της νομοθεσίας από δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να έχουνε εντατικοποιηθεί.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Σημαντικά στοιχεία υποχρεούται να γνωρίζει ο συνάδελφος επιχειρηματίας, βάσει του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 29/2012 ως επίσης και του κανονισμού 1308/2013. Επίσης οι ανωτέρω διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζονται και για τις ελιές.

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση χύμα ελαιόλαδου στα καταστήματά και ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ όταν προέρχεται από συσκευασίες χωρητικότητας 5lt, ή 10lt, ή 20lt, ή 25lt έως και 50lt. Οι περιέκτες, δηλαδή τα δοχεία στα οποία διατίθεται το ελαιόλαδο, πρέπει να είναι ασφαλισμένα με διακριτική σφραγίδα ούτως ώστε η εξαγωγή του ελαιόλαδου να μην είναι δυνατή παρά μόνο με την καταστροφή της σφραγίδας.

Πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ στοιχείο είναι επίσης ότι στους περιέκτες θα πρέπει να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα, ο παραγωγός, η ονομασία και το είδος του ελαιόλαδου, όπως ακριβώς υποχρεωτικά ορίζεται στο άρθρο 13 του Νόμου 4177/2013. Σε περίπτωση μη ύπαρξης των ανωτέρω ενδείξεων επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος, για ελλειπή αναγραφή των ενδείξεων 500 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Για ανακριβή και παραπλανητική αναγραφή ενδείξεων 3000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Υποχρεούνται ώς είναι γνωστό ο επιχειρηματίας να διαθέτει στην επιχείρησή του το παραστατικό εμπορίας και διακίνησης.

ΕΛΙΕΣ

Τα παραπάνω ισχύουν επίσης και για τη διακίνηση της ελιάς αλλά χρήζει σημαντικής προσοχής στις ενδείξεις να αναφέρεται εάν:

α) Η ελιά είναι φυσική ή επεξεργασμένη Π.Δ. 221/1979

β) Το είδος της ελιάς π.χ. Καλαμών – Χαλκιδικής

γ) Βιολογική ή μη

δ) Η κατηγορία του μεγέθους της ελιάς

ε) Οι μαυρισμένες ελιές υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρουν την ονομασία «ΕΛΙΕΣ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΟΞΥΔΩΣΗ ΣΕ ΑΛΜΗ» όταν προορίζονται για κατανάλωση εντός της Ελλάδας. Οποιαδήποτε άλλη ονομασία είναι παραπλανητική στην κατανάλωση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Εάν συνάδελφοι διαθέτουν στην επιχείρησή τους ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ από ελιές, ελαιόλαδο, τσίπουρο ή οτιδήποτε άλλο προϊόν υπό τύπου χύμα χρήσης, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν. Όλα τα ανωτέρω αποβλέπουν στην ασφαλή χρήση των τροφίμων και των ποτών προς τον καταναλωτή η οποία στηρίζεται στην Κοιν. Οδηγία 852/2004 και στην οποία κοινοτική οδηγία υποχρεούνται σε προσαρμογή τα κράτη-μέλη.

 

Previous Article

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 120 ΔΟΣΕΩΝ Ν.4611/2019(ΦΕΚ 73/17-05-2019 ΤΕΥΧΟΣ Α) ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ 2019

Next Article

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΔΗ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ

You might be interested in …

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου 187/07-05-2018, είχαμε επισημάνει τις νέες εξελίξεις σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, που έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη ή έχουν κάνει αίτηση για τον Νόμο Κατσέλη. Η σημερινή ενημέρωση αφορά παντός είδους […]

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «  α)Εντατικοποίηση ελέγχων για το τσιγάρο,                    β) Αλλαγή προστίμων στους παραβάτες  »   Μετά τις χιλιάδες καταγγελίες στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας , στις Εισαγγελικές και Ελεγκτικές υπηρεσίες, με  την εγκύκλιο της 31 Ιανουαρίου […]

Υποχρεωτική η τήρηση Βιβλίου Τεχνικού Ασφαλείας σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό ( Νόμος 3850/2010) »

Συνάδελφοι Με το παρόν Δελτίο Τύπου σας επισημαίνουμε ουσιαστικές επεξηγήσεις γύρω από το Βιβλίο Τεχνικού Ασφαλείας, που υποχρεωτικά πρέπει να τηρούν όλες οι επιχειρήσεις, που απασχολούν προσωπικό. 1. Όταν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας ασκεί ο ίδιος […]

Αφήστε μια απάντηση