ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Αριθμ. Πρωτ.: 334

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες έχει εκτραχυνθεί και μάλιστα σε στάδιο ασυδοσίας, ο τρόπος που εισπράττονται τα πνευματικά δικαιώματα από τους αντιπροσώπους της Ε.Υ.Ε.Δ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ – GEA εις βάρος των καταστημάτων μας. Ειδικά παρατηρείται τελευταία από την Ε.Υ.Ε.Δ, ενέργειες μη σύννομες και για τις οποίες θα ενημερωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από συντονισμένες ενέργειες από 27 φορείς (Σωματεία –Ενώσεις – Ομοσπονδίες) που αντιπροσωπεύουν δεκάδες χιλιάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

 1. Παραπλανούν τους συναδέλφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, λέγοντάς τους ότι αν πληρώσουν την Ε.Υ.Ε.Δ δεν θα πληρώσουν κανέναν άλλο.
 2. Παρουσιάζονται με κάρτα του Υπουργείου Πολιτισμού και πολλάκις άμεσα ή έμμεσα φέρονται ως υπάλληλοί του. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τον συνάδελφο ότι τους έχει ανατεθεί η είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων προς τους δικαιούχους.
 3. Στα ίδια καταστήματα η αμοιβή που είχε ζητηθεί πριν 5 ή 6 μήνες ήταν εξοντωτική και ως εκ θαύματος μειώνεται τελευταία έως 70%.
 4. Προκλητικοτατη – Απίστευτη – Εκβιαστική η τοποθέτηση αντιπροσώπου της Ε.Υ.Ε.Δ σε συνάδελφο στη Μακεδονία (που παρουσιάζονται και τα περισσότερα προβλήματα), ότι αν δεν πληρώσει θα το βεβαιώσει στην εφορία.
 5. Συχνό φαινόμενο η τοποθέτησή τους ότι έχουν το δικαίωμα ελέγχου εξακρίβωσης της μουσικής που χρησιμοποιείται στο κατάστημα.
 6. Απίστευτο το γεγονός και όμως πραγματικό ότι αντιπρόσωπος της Ε.Υ.Ε.Δ παρουσιάστηκε να πληρωθεί από συνάδελφο στην περιοχή της Αττικής, που η κάρτα του είχε λήξει μήνες πριν. Όλα τα παραπάνω υπάρχουν σε καταθέσεις συναδέλφων.

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – ΠΡΟΣΟΧΗ

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ

 

 1. Ουδείς από τους αντιπροσώπους που μας επισκέπτονται και μας ενημερώνουν έχουν δικαίωμα ελέγχου. Απλά είναι ιδιώτες εξουσιοδοτημένοι να εισπράττουν τα πνευματικά δικαιώματα των δικαιούχων.
 2. Αν αντιπρόσωπος παρουσιάζεται ως ελεγκτικό όργανο και άμεσα ή έμμεσα σας απειλεί ΑΜΕΣΩΣ τηλεφωνείστε στο δικηγόρο σας ή στην αστυνομία ή επικοινωνήστε μαζί μας. Το άρθρο του ποινικού κώδικα 175 επιφέρει βαριές ποινές περί αντιποίηση αρχής.
 3. Δεχόμαστε πάντα με ευγένεια τους αντιπροσώπους, για λίγα λεπτά μας ενημερώνουν και πολύ ευγενικά τους ζητάμε να υποχωρήσουν.
 4. Σε καμία περίπτωση δεν προσκομίζουμε και ούτε ποτέ υπογράφουμε έγγραφα που τυχόν θα μας ζητήσουν.
 5. Ο νόμος 4481/2017 στο άρθρο 23 παρ.1 είναι σαφέστατος και μας δίνει το δικαίωμα να ζητάμε ενημέρωση από τον αντιπρόσωπο, ποια κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό της χρέωσης αμοιβής.
 6. Για ενέργειες ελέγχου στο κατάστημά μας για να διαπιστώνεται αν οι πράξεις μας γύρω από τη μουσική, προσβάλλουν τα δικαιώματα των δικαιούχων, είναι δυνατόν να γίνει από τον αντιπρόσωπο ΜΟΝΟ με σύμπραξη δημόσιας αρχής.
 7. Το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα το αρμόδιο τμήμα Ο.Π.Ι το Νοέμβριο του 2018 με Αρ.Πρωτ. 35610 ανακοινώνει επακριβώς: Προκειμένου μια επιχείρηση να χρησιμοποιεί και να εκτελεί νομίμως εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο – δηλαδή, μουσικά έργα οι δικαιούχοι των οποίων (συνθέτες και στιχουργοί) εκπροσωπούνται από τους ανωτέρω φορείς, θα πρέπει να προμηθευτεί την έγγραφη άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από την Ε.Υ.Ε.Δ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ και να καταβάλλει τις προβλεπόμενες, κατά τα ισχύοντα αμοιβολόγιά του, αμοιβές για την χρήση έργων.

 

Το ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε (Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων – Καφετεριών – Τουριστικών Επιχειρήσεων και συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας) γνωστοποιεί και ενημερώνει ότι για κάθε πρόβλημα από οπουδήποτε και αν προέρχεται θα είμαστε συμπαραστάτες με πλήρη υποστήριξη προς όλους τους συναδέλφους. Στην ιστοσελίδα μας έχει αναρτηθεί το καταστατικό – οι πράξεις ίδρυσής του και οι πιστοποιημένες υπηρεσίες έως το Μάιο του 2021. Ευνόητο είναι ότι το ανωτέρω σχόλιο αποβλέπει να απαντήσει στα διάφορα κακόβουλα σχόλια.

 

WebMaster

Προηγούμενο Άρθρο

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ GEA

Επόμενο Άρθρο

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Γράψτε ένα σχόλιο

elGreek