ΝΕΟ ΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Μετά την επιβολή του τέλους στην πλαστική σακούλα, από έγκυρες πληροφορίες μας , έρχεται και φόρος περιορισμού στα πλαστικά ποτήρια του καφέ.

Η νέα επιβολή φόρου, αφορά και επηρεάζει τον κλάδο μας ο οποίος και  είναι ο κύριος αποδέκτης των πολλαπλών έμμεσων και άμεσων φόρων αγγίζοντας το ποσοστό 63%, επί των εισπράξεων μας. Τα μέλη καταστήματα με την εξέλιξη του φορολογικού συστήματος που εφαρμόζεται στη χώρα μας, μας οδήγησε σε  οικονομικό μαρασμό και σε δεκάδες χιλιάδες κλεισίματα, χωρίς ελπίδα για το άμεσο επιχειρηματικό μέλλον.

Ευνόητο βέβαια είναι και τι επακολουθεί στις επιχειρήσεις παραγωγής , επεξεργασίας μεταφοράς και χονδρικής πώλησης του καφέ.

Υπολογίζεται περίπου ότι η αγορά του καφέ θα επιβαρυνθεί με 28 λεπτά του ευρώ.

Βέβαια η κατάσταση σε πολλά κράτη μέλη είναι ανεξέλεγκτη και επηρεάζει άμεσα και αποτελεσματικά το περιβάλλον όπως έγινε μέχρι πρότινος στην Βρετανία. Στην ίδια χώρα η κατάσταση είναι απελπιστική διότι τα κύπελλα που πετιούνται είναι  2,5 δις τον χρόνο (έρευνα του BBC) .

Στη χώρα μας έχει υπολογιστεί ότι η χρήση  πλαστικού έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

Περίπου ένα εκατομμύριο καφέδες σερβίρονται την ημέρα δημιουργώντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Δυστυχώς μεγεθύνεται το πρόβλημα  από την πλήρη ανεπάρκεια των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Συμπερασματικά:

ΟΙ εμπλεκόμενοι με παραγωγή – εκμετάλλευση – διάθεση –πώληση του καφέ και ειδικά οι επιχειρήσεις μέλη καταστήματα του Πανελλήνιου Σωματείου Εστιατορίων- Καφετεριών και Τουριστικών Επιχειρήσεων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας ΖΗΤΑΜΕ:

  1. Να μην επιβληθεί αύξηση στην τιμή του καφέ.
  2. Καλούμε την κυβέρνηση να δημιουργήσει και άμεσα να δραστηριοποιήσει αποτελεσματικά συστήματα και προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων.
  3. Να επιβάλλει μέτρα στους παραγωγούς των ποτηριών και όχι μέτρα εις βάρος του καταναλωτή πελάτη μας.

Αρμόδιοι φορείς της Ε.Ε. προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση με το πλαστικό είδος θα είναι επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος το 2025.

 

 

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗΣ Γρηγόρης

ΠΑΝΣΕΚΤΕ

Προηγούμενο Άρθρο

Εντατικοποίηση ελέγχων από τους Επιθεωρητές εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) με βαριά πρόστιμα

Επόμενο Άρθρο

ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Γράψτε ένα σχόλιο

elGreek