24/06/2024
Expand search form

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Α.Ε.Π.Ι.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να  εξασφαλίσει την  ομαλή συλλογική διαχείριση είσπραξης Πνευματικών Δικαιωμάτων, με το Άρθρο 11 παράγραφος 3 του Προεδρικού Διατάγματος 311/1994,  δημιουργεί ειδική υπηρεσία με αρμοδιότητα όλων των αναγκαίων ενεργειών για τα Πνευματικά Δικαιώματα.

Μετά από τα αρνητικά αποτελέσματα των ελέγχων που προέκυψαν για την κακοδιαχείριση της Α.Ε.Π.Ι., το Υπουργείο προχώρησε εκτάκτως στην δημιουργία νομοθετικών τροποποιήσεων και ρυθμίσεων για να ανακαλέσει την άδεια της Α.Ε.Π.Ι.

Η συλλογική διαχείριση  των Πνευματικών Δικαιωμάτων ανατίθεται στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας  (Ο.Π.Ι.) εκτάκτως και προσωρινά για δύο χρόνια έως ότου αναλάβει άλλος οργανισμός ή συσταθεί νέος .

Οι ανωτέρω νομοθετικές όμως ενέργειες για να εφαρμοστούν απαιτείται από το Δ.Σ. του Ο.Π.Ι.  (ως το πλέον αρμόδιο όργανο) να ανακαλέσει την άδεια της Α.Ε.Π.Ι.

Το Δ.Σ. του Ο.Π.Ι. μετά από συνεδρίαση του δεν ανακάλεσε την άδεια της Α.Ε.Π.Ι.

 

Έως και αυτή τη στιγμή με βάση τις εξελίξεις, τα νέα δεδομένα είναι ότι η Α.Ε.Π.Ι. υφίσταται κανονικά και ο χρήστης που χρησιμοποιεί ρεπερτόριο που υπάγεται σε αυτή, υποχρεούται να πληρώνει την αμοιβή της.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Το Δελτίο τύπου του Υπουργείου το οποίο και κοινοποιούμε αναφέρει:

  1. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να μην χρησιμοποιεί στο κατάστημα του εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο ( δηλαδή ρεπερτόριο που δεν εκπροσωπείται από τους παραπάνω ΟΣΔ, τα δικαιώματα του οποίου τους έχουν ανατεθεί είτε απευθείας από τους δικαιούχους, είτε βάση συμβάσεων αμοιβαιότητας με άλλους ΟΣΔ του εξωτερικού.) Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης θα πρέπει να μην εκτελεί κανένα μουσικό έργο που ανήκει στο ρεπερτόριο ΟΣΔ, είτε μέσω στερεοφωνικής εγκατάστασης ή από το διαδίκτυο, είτε μέσω τηλεόρασης ή ραδιοφωνικής εγκατάστασης που έχει στο κατάστημα του.
  2. Το κατά πόσο ένας καταστηματάρχης εκτελεί ή όχι εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο είναι ζήτημα πραγματικό και δεν προκύπτει από την επίδειξη (μόνον) βεβαιώσεων ή άλλων εγγράφων από εταιρίες ή άλλους φορείς που παρέχουν μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο.

 

Ως Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων-  Καφετεριών- Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας δηλώνουμε ότι συνάδελφος ο οποίος αποδεικνύει ότι το ελεύθερο ρεπερτόριο του δεν υπάγεται δε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης δεν πληρώνει Α.Ε.Π.Ι. και G.E.A.

 

Επαναλαμβάνουμε ότι για οποιαδήποτε απορία σχετική με τα παραπάνω ζητήματα μπορείτε να επικοινωνείτε με την κρατική υπηρεσία  Ο.Π.Ι.  στο τηλ: 2132147800 ή με τον Πρόεδρο του ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. στα τηλ :  6995625262 και 6936496515.

 

Θα παρακαλούσαμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους να είναι πολύ προσεκτικοί στις παραπλανητικές ενημερώσεις για το ανωτέρω θέμα.

 

 

 

 

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗΣ Γρηγόρης

Previous Article

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ TOY ΣΥΜΒΑΤΟY ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟY ΤΣΙΓΑΡΟY

Next Article

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4468/2017 ΑΡΘΡΟ 14

You might be interested in …

ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Ενημερώνουμε τα μέλη καταστήματα και ως επίσης οποιονδήποτε καταναλωτή και επιχειρηματία , ότι τον Μάρτιο Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) , εντόπισε νοθευμένο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα μετά από ανάλυση από το κεντρικό χημείο Μακεδονίας απεδείχθη, […]

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α.Ε.Π.Ι. ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παράκληση όπως άμεσα μας ενημερώσετε για την διακοπή ή μη καταβολής των οφειλόμενων αμοιβών εκ μέρους των χρηστών όχι μόνον για το τρέχον έτος αλλά και για τις οφειλές μετά το 2011, που ήδη πολλά […]

Αφήστε μια απάντηση