19/06/2024
Expand search form

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων –Καφετεριών – Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με πρωτοβουλία του και την συμμετοχή εννέα (9) ιδιωτικών και συνδικαλιστικών φορέων, που απευθύνονται και αντιπροσωπεύουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους, αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από τις απαράδεκτες και μη σύννομες ενέργειες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων  (Ε.Φ.Ε.Τ.).

Οι εγκύκλιοι που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις 24-03 έως και 07-11-2017, η μία αναιρεί την άλλη ,δημιουργώντας απαράδεκτες καταστάσεις στην λειτουργία των επιχειρήσεων και ειδικά στην εκπαίδευση και κατάρτιση επιχειρηματία και προσωπικού στα τρόφιμα και ποτά.

Είναι εμφανές, ότι η διοίκηση του Ε.Φ.Ε.Τ.  μονοπωλεί  την εκπαίδευση και  εξυπηρετεί  δικές της σκοπιμότητες, εις βάρος δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και υπαλλήλων .

Το σύνηθες κόστος στην εκπαίδευση και κατάρτιση είναι από 90 έως 160 ευρώ , εκ των οποίων τα 30 ευρώ είναι παράβολο προς τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Σαφέστατα το άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης 14708-2007 , ορίζει ότι φορείς εκτέλεσης των προγραμμάτων είναι:

  1. Οι επαγγελματικοί φορείς , επιμελητήρια, κλαδικά σωματεία
  2. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί και διαπιστευμένα κέντρα κατάρτισης
  3. Οι ίδιες επιχειρήσεις για το προσωπικό τους.

Παρά την αδιάστικτη διατύπωση της ανωτέρω διάταξης, η διοίκηση του Ε.Φ.Ε.Τ. αποπειράθηκε εντελώς παράνομα και αδικαιολόγητα να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της.

Αυτό σημαίνει να μην υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους των αναφερόμενων φορέων σε προγράμματα εκπαίδευσης- κατάρτισης , το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση του κόστους, η οποία συνυπολογίζεται μειωμένο κατά 60% δηλαδή γύρω στα 50 ευρώ ανά άτομο.

Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν μεθοδεύσεις και περιορισμοί στην κατάρτιση και εκπαίδευση των τροφίμων.

 

 

Εκτός τούτου όλες οι πράξεις του Ε.Φ.Ε.Τ. έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 , παράγραφο 1 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου.

Επίσης επιστημονικά και τεχνικά είναι αδιανόητο να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν εξαιρείται από τις βεβαιώσεις Ε.Φ.Ε.Τ. όταν είναι τελειόφοιτος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ ή τελειόφοιτος Κτηνίατρος ΑΠΘ ή  τελειόφοιτος Γεωπόνος Τροφίμων  ΑΕΙ ή Τελειόφοιτος Τεχνολόγος Τροφίμων ΑΤΕΙ.

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι  ως αρμόδιος Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  έχετε  παραπλανηθεί και ότι ίσως δεν είστε  γνώστης του προβλήματος αυτού, που ταλανίζει τον κλάδο εδώ και χρόνια.

Ευελπιστούμε όμως, ότι η αμεροληψία και η ακεραιότητα που διακρίνει τον χαρακτήρα σας, θα δώσετε λύση στο πρόβλημα μας.

Η προσφυγή μας φέρει αριθμό καταχώρησης ΓΠ3552/30-10-2017.

 

 

 

Για το ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Γρηγόρης Τσαπατσάρης

Previous Article

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Next Article

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ

You might be interested in …

Την αδήλωτη εργασία θα ελέγχει και το ΣΔΟΕ

Απευθύνομαι για ενημέρωση , προς όλους τους συναδέλφους και σε όλους τους φορείς, σε κάθε είδους επιχειρήσεις  (εμπόριο- βιοτεχνίες- βιομηχανίες),  για την τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή για την αδήλωτη εργασία. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θα […]

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Αγαπητέ συνάδελφε, Μετά από τροποποίηση της Αγορανομικής διάταξης 14/1989, με την αγορανομική διάταξη 1/2007 καταργήθηκαν τα εξής: Από 4/6/2007 καταργείται το κουβέρ με το άρθρο 211 Υποχρεούται το κατάστημα που σερβίρει σουβλάκι να αναγράφει στον […]

Όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρεί ο κάθε καταστηματάρχης κατά τον έλεγχο των ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Γνωστοποίηση Άδειας λειτουργίας καταστήματος. Γνωστοποίηση χρήσης μουσικής στο Δήμο, Ν.4442/7-12/2016. Γνωστοποίηση για βεβαίωση επέκτασης χρονικού ορίου χρήσης μουσικής. Πιστοποιητικά Υγείας (πρώην Βιβλιάρια Υγείας Εργοδότη-Προσωπικού) ΚΥΑ 14708/17-8-2007 Κυτίο παραπόνων – Φύλλο διαμαρτυρίας (τοποθετημένο δίπλα στην έξοδο) […]

Αφήστε μια απάντηση