16/09/2024
Expand search form

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΠΑΓΟΥ

Κοζάνη,  22 Ιουλίου 2024

Αριθμ. Πρωτ.: 1296

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πολλές οι παραβάσεις και χιλιάδες τα πρόστιμα από την μη ορθή παραγωγή και χρήση του πάγου. Καταγράφουμε επακριβώς τι προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση 47829/23-6-2017.

  1. Οποιαδήποτε επιχείρηση χρησιμοποιεί πάγο για τρόφιμα και ποτά (ροφήματα, ποτά, ορισμένα γλυκά ή φρουτοσαλάτες κλπ.) ή για ψύξη των τροφίμων (π.χ. βιτρίνες), πρέπει να εξασφαλίζει ότι το νερό από το οποίο παρασκευάζεται ο πάγος είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
  2. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, τα ελεγκτικά όργανα ζητούν χημικές αναλύσεις.
  3. Για τον πάγο που αποθηκεύεται, θα λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση από το περιβάλλον, τον εξοπλισμό, τους εργαζόμενους ή από άλλα τρόφιμα.
  4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν υπάρχει μηχανή που παρασκευάζεται ο πάγος, θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη στο χώρο εντός της επιχείρησης, ούτως ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση του πάγου.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ:

Α.  Τα εσωτερικά τοιχώματα της παγομηχανής να διατηρούνται πεντακάθαρα.

Β.  Τα τοιχώματα να είναι κατασκευασμένα από κατάλληλο ανθεκτικό υλικό.

Γ.  Οι λαβίδες ή οι σέσουλες απαγορεύεται αυστηρότατα να παραμένουν μέσα στον πάγο. Θα πρέπει να είναι τοποθετημένες εντός κλειστών περιεκτών.

Δ.  Τα δοχεία αποθήκευσης και σερβιρίσματος του πάγου να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θραύσης (σπασίματος) τυχόν γυάλινων σκευών.

Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους να επιδείξουν άμεση εφαρμογή των ιδιαίτερων μέτρων που προβλέπει η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, ούτως ώστε να αποφύγουν τις βαριές οικονομικές και ποινικές κυρώσεις.  Έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, οι παγομηχανές να είναι εκτός της επιχείρησης και εκτεθειμένες σε φυσικό περιβάλλον.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Εάν η επιχείρηση τροφοδοτείται με πάγο από άλλες επιχειρήσεις παρασκευής πάγου, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ:

Α.  Σε παραστατικό (τιμολόγιο).

Β. Σε πιστοποιητικό καταλληλόλητας του πάγου, το οποίο υποχρεούται να παρέχει η επιχείρηση που παράγει τον πάγο.

 

Previous Article

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

Next Article

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΣΔΟΕ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΗΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

You might be interested in …

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

25  Κοζάνη,  04 Σεπτεμβρίου 2020                                                                                                            Αριθμ. Πρωτ.: 644   Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με την Υπουργική Απόφαση 53080 στις 31-08-2020 ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ όλες οι προηγούμενες Εγκύκλιοι – Αποφάσεις – που αφορούσαν τα καταστήματά μας. Η αναφερόμενη […]

Η ΥΠΑΡΞΗ ΔΕΙΚΤΩΝ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ-ΜΕΓΑΦΩΝΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΑ Κ.Υ.Ε.– ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

19 Κοζάνη,  01 Φεβρουαρίου 2024 Αριθμ. Πρωτ.:  1226   Γνωστοποιούμε σε όλους τους συνάδελφους Εστίασης διασκέδασης, ξενοδοχεία ότι δεν υποχρεούνται να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα στην Αυτοδιαχείριση ή Εδέμ επειδή διαθέτουν στις επιχειρήσεις τους τηλεόραση – […]

Αφήστε μια απάντηση