Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ

Μετά την κατάργηση της Α.Ε.Π.Ι. την άνοιξη του 2018, δημιουργήθηκαν τρεις εταιρείες από δύο που προϋπήρχαν ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ – ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) – GEA. Οι δύο πρώτες εταιρείες εισπράττουν για πνευματικά δικαιώματα (συνθέτες – στιχουργούς) ενώ η τρίτη εταιρεία εισπράττει για (τραγουδιστές – βιντεοκλίπ – δισκογραφίες κτλ). Είναι φυσικό η αύξηση στα αμοιβολόγια που πληρώνουν οι καταστηματάρχες να αγγίζει τα 80% έως 100%. Όπως π.χ. κατάστημα περίπου 40τ.μ το αμοιβολόγιο για τα πνευματικά δικαιώματα να αγγίζει τα 800 ευρώ ενώ πριν κυμαινόταν στα 450ευρώ περίπου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ

 

Προκειμένου μια επιχείρηση να χρησιμοποιεί και να εκτελεί νομίμως εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο – δηλαδή, μουσικά έργα οι δικαιούχοι των οποίων (συνθέτες και στιχουργοί) εκπροσωπούνται από τους ανωτέρω φορείς, θα πρέπει να προμηθευτεί την έγγραφη άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από την ΕΥΕΔ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ και να καταβάλλει τις προβλεπόμενες, κατά τα ισχύοντα αμοιβολόγιά τους, αμοιβές για τη χρήση των έργων. Η χωρίς άδεια δημόσια εκτέλεση μουσικών έργων συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το 11ο κεφάλαιο του ν.2121/1993.

 

Επίσης στο ίδιο έγγραφο για το ελεύθερο ρεπερτόριο απαντά επακριβώς ως εξής:

 

Υπάρχει συγκεχυμένη παραπληροφόρηση και άγνοια ότι χρησιμοποιείς εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο της πρώην Α.Ε.Π.Ι. Θα πρέπει να πάρεις έγγραφη άδεια μόνο από την ΕΥΕΔ ή ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ. Το τραγικό είναι ότι οι αναφερόμενες εταιρείες παραπλανούν το συνάδελφο με το στοιχείο ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν άλλη εταιρεία και ότι ισχύει μόνο η δική τους. Το Υπουργείο με την απάντησή του προς το ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. στις 15-11-2018 αναφέρει:

Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να χρησιμοποιεί μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο και δεν χρησιμοποιεί στον χώρο της επιχείρησης τηλεόραση ή/και ραδιόφωνο ή άλλα μέσα δια των οποίων εκτελείται δημόσια μουσική χωρίς δυνατότητα επιλογής ή οποιασδήποτε παρέμβασης του χρήστη (π.χ. διαδίκτυο), τότε μπορεί να επιλέξει το ρεπερτόριο άλλων εταιρειών.

ΠΑΝΣΕΚΤΕ

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΩΣ ΣΤΙΣ 15-1-2019 Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Επόμενο Άρθρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ

Γράψτε ένα σχόλιο

elGreek