ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ (ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Ή ΠΡΟΣΩΠΑ ) ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε προηγούμενο δελτίο τύπου της 8ης Μαΐου του 2019 και με αρ. πρωτ.348 είχαμε επισημάνει τις ανεύθυνες τοποθετήσεις συνδικαλιστικών φορέων ή προέδρων για τις αμοιβές των πνευματικών δικαιωμάτων. Το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας αναφέρει επ’ακριβώς με την αρ. πρωτ. 35610 ότι στον τομέα της μουσικής, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης που εκπροσωπούν συνθέτες και στιχουργούς είναι η Αυτοδιαχείριση και πλέον η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης διαχείρισης (ΕΥΕΔ) του Ο.Π.Ι, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων – πρώην μελών της ΑΕΠΙ, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε με την υπ’αριθ. ΥΠΠΟΑ/Γρ Υπ/224747/4952 (Β’ 1767/17.5.2018) απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και Αθλητισμού. Με την υπ’αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ 262844/18408/13772/689 (Β’ 2085/07.06.2018) υπουργική απόφαση, πραγματοποιήθηκε η ανάθεση της διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δικαιούχων – πρώην μελών της ΑΕΠΙ στην ΕΥΕΔ.

Προκειμένου, λοιπόν μια επιχείρηση να χρησιμοποιεί και να εκτελεί νομίμως εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο – δηλαδή, μουσικά έργα οι δικαιούχοι των οποίων (συνθέτες και στιχουργοί) εκπροσωπούνται από τους ανωτέρω φορείς, θα πρέπει να προμηθευτεί την έγγραφη άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από την ΕΥΕΔ και την Αυτοδιαχείριση, και να καταβάλλει τις προβλεπόμενες, κατά τα ισχύοντα αμοιβολόγιά τους, αμοιβές για την χρήση των έργων. Η χωρίς άδεια δημόσια εκτέλεση μουσικών έργων συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το 11Ο κεφάλαιο του ν. 2121/1993.

Οποιαδήποτε σύμβαση ή συμφωνία είτε με την Αυτοδιαχείριση είτε με την ΕΥΕΔ με φορέα ή με χρήστη, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ όπως αναφέρει το υπουργείο να πληρώνεται και η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ και η ΕΥΕΔ και τα συγγενικά δικαιώματα GEA. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο κάθε συνάδελφος να ενημερώνεται για κάτι που δεν είναι σίγουρος από το αρμόδιο τμήμα Ο.Π.Ι (οργανισμός πνευματικής ιδιοκτησίας) στο ΤΗΛΕΦΩΝΟ 2132147800. Τα διάφορα ανεύθυνα σχόλια ενέχουν μέγιστους κινδύνους παραπλάνησης που οδηγούν συνήθως σε παραβάσεις και πρόστιμα.

WebMaster

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α.

Επόμενο Άρθρο

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α ΣΤΟ 13% ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ

Γράψτε ένα σχόλιο

elGreek