Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα για τους παραβάτες καταστηματάρχες και πελάτες καπνιστές με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας

Μετά από τεράστιο διάστημα αδράνειας εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου, επανέρχεται η εντατικοποίηση ελέγχων για την εφαρμογή του (3868/2010) και (4419/2016) περί απαγόρευση του καπνίσματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ θυμίζουμε τα κεντρικά σημεία των ανωτέρων Νόμων, που είναι αναγκαίο να εφαρμόζουν όλοι οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα.

1)Δεν προβλέπεται ουδείς χώρος για καπνίζοντες όπως π.χ. (ειδικές λέσχες κ.λ.π.). Αποτελούν παραπληροφόρηση.
2)Το πρόστιμο στον παραβάτη επιχειρηματία είναι από 500 έως 10.000 Ευρώ και στον πελάτη από 50 έως 500 Ευρώ.
3)Τέσσερις παραβάσεις σημαίνει 10 μέρες αφαίρεση ΑΔΕΙΑΣ, ενώ στις πέντε παραβάσεις , ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ.
4)Ελεγκτικές Υπηρεσίες βάσει των διατάξεων του Νόμου 4419/2016 διενεργούν ελέγχους τακτικούς – εκτάκτους ελέγχους ως επίσης και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις , ΑΝΑΛΟΓΑ με τον αριθμό των παραβάσεων και το μέγεθος της περιοχής.
5)Οι έλεγχοι διενεργούνται σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.
6)Προτεραιότητα για ελέγχους.
7)Νοσοκομείο – Ιδιωτικές Κλινικές
8)Εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά

9)τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, Χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
Κέντρα διασκέδασης, κλπ.,

10) Επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις και ποινές βάσει των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα σε παραβάσεις υπαλλήλους ΟΤΑ –Περιφερειών και γενικά σε γενικευμένη έννοια στις ΤΥ Δημόσιες Υπηρεσίες.

11)Σε αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης με επιβαίνοντες κάτω των 12 ετών επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 1500 Ευρώ ενώ το ποσό ανέρχεται στις 3000 Ευρώ όταν το αυτοκίνητο είναι δημοσίας χρήσης.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
Με την εφαρμογή του Ν.4419 που εκδόθηκε το 2016 σε πλήρη προσαρμογή με την κοινοτική οδηγία 2014/40/Ε.Ε. διευκρινίζεται ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ στον καταστηματάρχη και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
1. Στις πλευρές του καταστήματος και σε εμφανές σημείο πινακίδες «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ»
2. Να μην υπάρχουν, σταχτοδοχεία στα τραπέζια ή στο μπαρ.
3. Η παρέμβαση του υπευθύνου του καταστήματος σε διαμαρτυρία πελάτη ή η πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες είναι υποχρεωτική, διαφορετικά επιφέρει πρόστιμο.
4. Η συνεργασία υπευθύνου της επιχείρησης μετά αρμόδιου οργάνου του ελέγχου.

ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Επιθεωρητές ή Επόπτες Υγείας, Δημοτική Αστυνομία (ένστολοι), Λιμενική Αστυνομία. Όπου δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ο έλεγχος γίνεται από την Αστυνομία.

ΠΑΝΣΕΚΤΕ

Προηγούμενο Άρθρο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 91354 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4488/2017

Επόμενο Άρθρο

Βαρύτατες κυρώσεις και πρόστιμο για τη χρήση του ελαιόλαδου και τις ελιές

Γράψτε ένα σχόλιο

elGreek